[ad_1]
Kripto dünyasında en çok hangi bağlantıları duyuyoruz? Zincir bağlantı köprülerin DeFi ekosistemindeki yeri ve önemi nedir?
Çapraz zincir – Çapraz köprüler hakkında her şey…
Blok zinciri veya blok zinciri, blokların kriptografi kullanılarak birbirine bağlandığı ve işlemlerin geçmişini koruyan, sürekli büyüyen bir kayıt zinciridir.
İlgili: Blockchain tavsiyesi: Blockchain nedir, nerede kullanılır ve geleceği nasıl şekillendirecek?
Kayıt, bağımsız bir süreç olarak çalışmak üzere tasarlanmıştır ve işlem geçmişinin değiştirilememesi için birden çok bilgisayardaki işlemleri kaydeden değişmez bir dijital defter sağlar.
Ancak daha sonra bu teknoloji bir adım daha ileri giderek, kullanıcıların her birinin benzersiz özelliklerinden yararlanmak için varlıklarını blok zincirleri arasında kolayca aktarabilecekleri bir sistem sağladı. Bu da günümüzde zincirler arasındaki köprülerin temelini oluşturmuştur.
Şimdi kripto dünyasında sıkça duyduğumuz bu cross kavramından biraz bahsedelim.
Bilmek isteyebilirsiniz:
Gazsız, ücretsiz Web3 teknolojisinde devrim yaratacak!
çapraz zincir nedir? Bu ne işe yarıyor?
Çapraz zincir aslında farklı blok zincirleri arasındaki bilgi ve veri akışını müdahale olmadan sürdürmeye yardımcı olan bir teknolojidir.
Bu teknolojinin en önemli hedefi; birlikte çalışabilirlik ve ağlar arasında kripto para birimleri aktarma kolaylığı açısından farklı blok zincirlerinin gücünü artırmak.
Öte yandan çapraz köprülerin geliştirilmesi, kullanıcıların yalnızca varlıkları blok zincirler arasında taşımasına izin vermekle kalmaz, aynı zamanda DeFi ile ilgili faaliyetlerde token kullanma ve geliri artırma yeteneğini de artırır.
Örneğin; Bu teknoloji, Bitcoin yatırımcılarına kripto paralarını depolamak için istikrarlı ve güvenli bir yer sağlar. Ancak değeri Ethereum blok zincirine aktararak, yatırımcıların bu alanda kullanılan akıllı sözleşmelerden faydalanmalarını da sağlar.
Viyadükler, sundukları birçok faydaya rağmen hırsızların ve gaspçıların ilgisini çekmiştir. Gerçekten de Temmuz 2021’den bu yana 2 milyar doları aşan köprüye 9’dan fazla saldırı gerçekleşti.
Bu yazıda çapraz köprülerin ne olduğunu, nasıl çalıştıklarını ve hem yeni hem de deneyimli tüccarlar için ne kadar güvenli olduklarını açıklamaya çalışacağız.
Çapraz Zincir Köprüler nedir?
Genellikle blok zinciri köprüleri veya ağları olarak adlandırılan çapraz zincir köprüler, bağımsız blok zincirlerinin birbirine bağlanmasına izin veren protokollerdir. Araçların serbestçe hareket edebilmesi için bir yolu diğerine bağlayan gerçek köprüler gibidirler.
Çapraz zincir köprüler, farklı blok zincirlerini birbirine bağlayarak kullanıcıların platformlar arasında varlıkları, jetonları, akıllı sözleşme bilgilerini ve diğer veri türlerini aktarmasına olanak tanır. Yani basitçe açıklamak gerekirse şunu söyleyebiliriz: Bitcoin’iniz var ama Ethereum için kullanmak istiyorsunuz. Yani bunu zincirler arası köprüler aracılığıyla yapabilirsiniz.
Şimdi bu köprülerin nasıl çalıştığını merak ediyor olabilirsiniz. Yani; Blockchain ile ilgili en büyük sorunlardan biri fikir birliği olmamasıydı. Yani birlikte çalışamayız. Genel olarak blok zincirler, yönetim ilkelerinden dolayı farklı kurallara sahip oldukları için birbirleriyle etkileşime giremezler. Bu genellikle yüksek maliyetlere ve ağ kesintilerine yol açabilir.
Ancak zincirler arası köprüler tarafsız bölgeler olarak hareket eder. Bu nedenle okuyucular birbirleri arasında kolaylıkla transfer yapabilirler. Aynı ağ üzerinde birden fazla blok zincirine erişimi olan kullanıcılarla sorunsuz ve oldukça karlı bir kripto deneyimi sağlar.
Zincir köprülerde – Zincir köprüler nasıl çalışır?
Çapraz köprüler, kullanıcıların kriptoyu yeni blok zincirinde kullanmak üzere yerel blok zincirlerinden başka bir blok zincirine taşımasına izin vererek çalışır.
Köprülerin nasıl çalıştığını anlamak önemlidir. Çünkü çalışma prensiplerini anlamak bu köprülerin kullanımını kolaylaştırır ve yatırımcıların ne yaptıklarını bilmelerini sağlar.
Basitçe ifade edelim: Ethereum ağındaki bir adrese BTC gönderemezsiniz. Eğer denerseniz, satışlarınız başarısız olur ya da daha kötüsü olur; paranızı kaybedersiniz.
Muhtemelen daha önce sarılmış işaretler terimini duymuşsunuzdur. Bu zincirler arasındaki köprüler içindir. Entegre köprüler, jetonları akıllı sözleşmelere sararak ve diğer zincirlerde kullanabileceğiniz ortak varlıklar sağlayarak çalışır. Örneğin, sarılmış BTC (wBTC), esas olarak BTC’yi teminat olarak kullanan bir ERC-20 jetonudur. Ancak, Ethereum ağında wBTC jetonlarını almadan önce, Bitcoin blok zincirine BTC yatırmanız gerekir.
İletişim köprülerinin yönetimi çok zor diyebiliriz ama bu köprüler her geçen gün daha da büyüyor. Peki blockchain dünyası yatırımcılara ne gibi faydalar sağlıyor?
Yatay köprülerin avantajları
Arabağlantı köprüleri, DeFi kullanıcılarına birçok faydanın yanı sıra çeşitli işlevler sunar. Bunlardan bazıları:
1. Anlaşmazlık
Zincirler arası köprülerin en önemli faydası; blockchain ekosistemindeki iletişim sorununu çözer. Esasen bu, blockchain ağlarının birbirleriyle iletişim kurmasını veya iletişim kurmasını sağlar. Başka bir deyişle, iletişim köprüleri, farklı blok zinciri ağlarının aralarında veri alışverişi yapmasına ve kullanmasına izin verir ve ağların blok zincirleri arasında özel türde dijital varlıkları taşımasına izin verir.
Ek olarak, bağlanabilirliği, aynı anda birden fazla blok zinciri ağından yararlanan güçlü yeni ürün ve hizmetlerin oluşturulmasını sağlar.
2. Çapraz bağ
Bu, DeFi kullanıcılarının Bitcoin gibi az sayıda veya hiç dApp içermeyen bir blok zincirinden varlıkları veya verileri Ethereum gibi daha güçlü bir ekosisteme sahip bir blok zincirine aktarmalarına olanak tanır.
3. Ölçeklenebilirlik
Blockchain köprüleri, daha fazla ölçeklenebilirlik sağlamak ve daha yüksek hacimleri yakalamak için tasarlanmıştır. Ayrıca bu, DeFi geliştiricilerinin, orijinal blok zincirinin ücretlerini ve ağ etkisini ödemek zorunda kalmadan uygulamalarını ve kullanıcılarının bu hizmetlerden yararlanmasını mümkün kılar.
4. İyi kullanıcı deneyimi
Her platformun blockchain ekosisteminde güvenli, ucuz gaz, hızlı işlemler gibi birçok farklı avantajı vardır. Zincirler arası bir köprü, diğer platformlara erişim sağlar ve kullanıcıların orijinal blok zincirinin eksik olduğu özellikleri kullanmalarına izin verir.
Ayrıca DeFi kullanıcıları çok fazla para harcamadan iletişim köprüleri ile mikro işlemleri hızlı bir şekilde gerçekleştirebilmektedir. Bu özellikle blockchain tabanlı oyunlar ve e-ticaret deneyimi için önemlidir.
Köprüler güvenli mi?
Bağlantı köprüleri şüphesiz birçok avantaj sunar, ancak mükemmel değildirler. Hırsızlık/vandalizm ve merkezileşme gibi başka sorunları da var. Bir zincir bağlantı köprüsünün bazı güvenlik sorunları olabilir.
Ek olarak, tüm kripto yeniliklerinde olduğu gibi, çapraz köprüler %100 güvenli değildir. Gerçekten de, blockchain köprüleri, kripto endüstrisini uzun süredir rahatsız eden planların hedefi olmuştur. Londra merkezli blockchain araştırma firması Elliptic’e göre, 2022’de şimdiye kadar bu köprülerden 1 milyar dolardan fazla çalındı.
Ethereum’un kurucusu Vitalik Buterin, bu köprülerin riskleriyle ilgili endişelerini zaten dile getirdi. Ona göre zincirler arası köprüler iyi değil; çünkü mal transferinde güvenlik risklerini arttırırlar.
Diğer bir sorun, tedarik zinciri köprüleri ve merkezileşmedir. Chainalysis, köprülerin çekici bir hedef olduğunu söylüyor. Çünkü genellikle ana bilgisayar blok zincirine bağlı varlıkları destekleyen merkezi bir depoya sahiptirler. Bu fonların nasıl depolandığına bakılmaksızın – ister akıllı bir sözleşmede isterse merkezi bir depolama platformunda kilitlenmiş olsun – bu depolama tesisleri bir hedeftir. Doğrulayıcıların merkezileştirilmesi, güvenlikten ödün vermeyi kolaylaştırdı.
Köprü saldırısını önlemek için ne yapılabilir?
Defi endüstri paydaşlarının köprü güvenliğini artırmak için birlikte çalışması gerekiyor:
1. Zincirler Arası Güvenlik Protokollerini Teşvik Etme
Geliştiricilerin yapabileceği belki de en önemli şey, ağ geçitlerinin güvenlik protokollerini güçlendirmektir. Bu, daha iyi kimlik doğrulama ve yetkilendirme sistemlerinin ve daha sağlam protokollerin uygulanmasını içerir.
2. Akıllı sözleşmenin yetkisi
Çapraz zincir köprüler tipik olarak blok zincirleri akıllı sözleşmeler yoluyla birbirine bağlar. Bu, stratejik işbirliğini güvenliği köprülemek için kritik hale getirir. Kod blok zincirinde yayınlanmadan önce güvenlik açıklarını tespit eden ve düzelten akıllı sözleşme güvenlik araştırması, yukarıda belirtilen yatay köprülere yönelik büyük saldırıları önleyebilirdi.
3. Farkındalığı ve eğitimi teşvik etmek
Katılımcılar, blockchain ekosisteminin tüm kullanıcıları arasında sektörler arası faaliyetler konusunda farkındalık ve eğitimi teşvik etmelidir. Bu hareket, kullanıcıların potansiyel tehditlere karşı uyanık kalmasına ve paralarını ve verilerini korumak için adımlar atmasına yardımcı olacak.
4. İyi iletişim becerileri
Paydaşlar arasında tutarlı iletişim çok önemlidir. Paydaşların yeni tehditler ve güvenlik açıkları hakkında bilgi paylaşmalarını ve böylece giderilmelerini sağlar. Bu şekilde DeFi endüstrisi için sürdürülebilir güvenlik çözümleri oluşturmak üzere birlikte çalışabilirler.
Sonuç olarak;
Entegre köprüler, birlikte çalışabilir, açık ve sürdürülebilir blok zinciri ekosisteminin temelidir. Kullanıcıların varlıklarını birkaç ağ arasında hızlı ve verimli bir şekilde transfer etmelerini sağlayan birçok avantajı olmasına rağmen, bazı köprü sorunları üzerinde çalışma ve saldırıları önleme ihtiyacını inkar edemeyiz.
Akıllı sözleşmelerin gözden geçirilmesi ve her tür için güvenlik protokollerinin güçlendirilmesi gibi bunu başarmak için gerekli adımlar var. Ayrıca, hızla büyüyen blok zinciri alanında iletişim köprüleri kurmak için çalışmalar devam etmektedir. Yani zaman geçtikçe, bu alanda kesinlikle daha fazla gelişme olacaktır.
[ad_2]
Diğer içeriklerimize de göz at!
[wpcin-random-posts]
İlk Yorumu Siz Yapın