[ad_1]
Kripto para birimi ile ilgileniyorsanız, muhtemelen madeni para yakmayı veya başka bir deyişle madeni para yakmayı duymuşsunuzdur. Bu işlemin birçok kripto para biriminde sıklıkla yapıldığını görüyoruz. Peki madeni para yakma nedir ve geliştiriciler bunu neden yapar?
Para birimi Ne yapıyorsun beni yakıyorsun?
Para birimi Yakma, temel olarak kripto para arzını azaltmanın bir yoludur. Madeni para yakma, dolaşımdan kasıtlı olarak çıkarmak için kullanılamayan bir cüzdana belirli bir miktarda kripto para birimi gönderildiğinde gerçekleşir. Bu adrese gönderilen ve kimsenin erişimi olmayan kripto paralar imha edilir ve bir daha kullanılmaz.
Birçok kripto para biriminin geliştiricileri bunu zaman zaman belirli şemalar altında binlerce, milyonlarca hatta milyarlarca madeni para yakarak yaparlar. Aslında herkes yapabilir ama rastgele yakmanın sadece para israfı olduğunu belirtmek gerekir.
Justin Bieber üzgün! NFT pazarı çöktü
Bu nedenle, belirli bir miktarı yakmaya karar verenler genellikle kripto para birimi geliştiricileri olurlar. Madeni para yakma, arzı azaltır ve bu kripto para birimi için belirteçlerin kullanılabilirliğini azaltır. Arzdaki bu düşüş fiyatları artırabilir ve yatırımcılara fayda sağlayabilir. Ancak bu modun tüm para birimleri için aynı şekilde ilerlemediğini belirtmek gerekiyor.
Madeni para yakma fikri, kripto para birimi öncesine dayanmaktadır. Hisse senedi geri alımları gibi, süreç de benzer şekilde çalışır. Hisse geri alımı, ihraç eden şirketin piyasa fiyatından hisse satın alması ve elinde tutarak piyasadaki toplam hisse sayısını azaltması durumunda gerçekleşir. Geri alımlar ve madeni para yakma tam olarak aynı olmasa da aynı amaçlara hizmet edebilen benzer kavramlardır.
Binance Coin, Bitcoin Cash ve Stellar dahil olmak üzere birçok kripto para biriminin arzını azaltmak ve fiyatını artırmak için 2017 ve 2018’de madeni para yakımı başladı. Kısa sürede popüler hale gelen uygulama, diğer birçok kripto para birimine de ilham kaynağı oldu. Aynı zamanda ilk etapta büyük token stoklarıyla başlayan yeni dijital para birimleri de benzer stratejiler izleyebiliyor.
Hangi kripto para birimleri yakılabilir?
Herhangi bir kripto para birimi yakılabilir. Tüm kripto para birimleri bir kopya adresine gönderilebilir, bu da herhangi bir kripto para biriminin kopyalanabileceği anlamına gelir. Öte yandan bazı kripto para birimleri belirli bir plan doğrultusunda düzenli olarak yakılmaktadır.
BNB’den örnek vermek gerekirse; Binance, uzun vadede toplam token arzını yüzde 50 oranında azaltacak iki farklı madeni para yakma mekanizması kullanıyor. İlk mekanizma, Binance Smart Chain’de (BSC) gas ücreti olarak harcanan bazı BNB’lerin yakılmasını içerir. Diğer miktar, her üç ayda bir BNB Otomatik Yakma mekanizması tarafından belirlenir.
BNB dışında diğer birçok kripto para birimi de belirli zamanlarda coin yakabilmektedir. Böylece kripto para birimleri enflasyona karşı güçlerini koruyor. Ancak bir projenin iyi bir yatırım olup olmadığını tek başına coin yakmanın belirleyemeyeceğini hatırlatalım. Yukarıdaki açıklamaların hiçbirinin yatırım tavsiyesi olmadığını söylemeden geçmeyelim.
Madeni para yakma, kripto para biriminin vazgeçilmez bir dalı olarak ortaya çıkıyor. Pek çok projede karşımıza çıkan coin yakma süreci hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorum kısmından bizlerle paylaşabilirsiniz.
Döviz Teknoloji Haberleri
[ad_2]
Diğer içeriklerimize de göz at!
[wpcin-random-posts]
İlk Yorumu Siz Yapın