medyauzmani.com

Coinbase, müşterilerinden Tether’i terk etmelerini istiyor ve stablecoin savaşı kızışıyor


ana prizler

  • Coinbase, ücretlerden feragat ederek müşterilerini Tether’i ABD doları karşılığında terk etmeye teşvik etti
  • Binance, istikrarlı para birimi BUSD’yi zorlamak için geçen Eylül ayında USDC çiftlerini listeden çıkardı
  • Merkezi stabilcoinler arasındaki savaş derinleşiyor
  • DAI ademi merkeziyet meşalesini taşıyor, ancak model ölçeklenebilir görünmediğinden alaka düzeyi için zorlu bir savaşla karşı karşıya.

Stablecoin savaşı kızışıyor.

USDC stablecoin’in kurucu ortaklarından biri olan Coinbase, saldırının en son üyesi oldu. Kullanıcılarını USDT’lerini USDC’ye çevirmeye teşvik eden bir blog yazısı yayınladı.

“Geçtiğimiz birkaç haftadaki olaylar, bazı stablecoin’leri teste tabi tuttu ve onların güvenliğe doğru yolculuk ettiklerini gördük. USDC’nin güvenilir ve itibarlı bir stablecoin olduğuna inanıyoruz, bu nedenle geçişi daha da sorunsuz hale getiriyoruz: bugünden itibaren, küresel perakende müşterilerimizden USDT’yi USDC’ye dönüştürme ücretlerinden feragat ediyoruz.”

Bir süredir Coinbase’in neden daha fazla saldırmadığını ve borsalarını USDC sahiplerini zorlamak için kullanmadığını merak ediyorum. Tabii ki kötümser, bunun Coinbase’in ek gelir elde etmek için USDC varlıklarını artırma kararı olduğunu söyleyecektir, çünkü bu, T-bonolarındaki faiz oranının şu anda %4 olduğu göz önüne alındığında şirket için büyük bir temettü haline geldi.

Mantıklı ve tam olarak olan da bu. Ancak o zaman bile, Tether etrafındaki sürekli endişe bu, bir bütün olarak ekosistem için de iyi bir şey olabilir. En iyi senaryo – kulağa ne kadar zor gelse de – Tether’in hayırsever piyasa değerinin sıfıra düşmesi.

Tether yararlı olsun ya da olmasın, bununla ilgili devam eden konuşma tüm sektör için olumsuz.

Binance, stablecoin savaşını büyük ölçüde başlattı

Beş büyük stablecoin arasında, bu yıl bazı ciddi hareketler oldu.

TerraUSD açıkça büyük şirket, şok edici çöküşü piyasayı sarstı. O zamandan beri, merkezi olmayan meşale DAI’ye devredildi. Ancak, büyük USDC varlıkları nedeniyle doğası gereği merkezi olmakla eleştirildiği için bunun kendi sorunları var.

Bu, onların T-bonolarına geçmek için oy kullanmalarına yol açarken, ikinci plan “serbest dalgalı”, çünkü ademi merkeziyetçiliği sürdürmek istiyorlarsa başka alternatifleri yok. Geçmişte DAI hakkındaki düşüncelerimi dile getirdim ve bu değişmedi: Bence geleceği yok çünkü model ölçeklenebilir değil.

Oh, ve bu arada, serbest yüzen bir stablecoin de bir stablecoin değildir.

Merkezi ahırlar açısından, Eylül ayında USDC çiftlerini listeden çıkardığını ve müşteri varlıklarını otomatik olarak BUSD’ye çevirdiğini açıkladığında bu sabit para savaşını başlatan Binance oldu.

Ağustos ayından bu yana istikrarlı pazar payını çizersek, USDT ve USDC’nin önemli ölçüde düştüğünü, BUSD’nin ise yükseldiğini görebiliriz.

ondan sonra ne oldu?

Yukarıdaki grafik, DAI’nin şu anda okyanusta sadece bir damla olan 5,2 milyar dolarlık bir piyasa değerine sahip olmasıyla, ilk üç sağlayıcının ne kadar baskın olduğunu gösteriyor.

Bu endişe verici miktarda bir merkezileşme olsa da, gerçek şu ki, hiç kimse merkezi olmayan bir stablecoin’in nasıl oluşturulacağına dair kodu kırmadı. Beğen ya da nefret et, merkezileşme ilerliyor.

Şimdi soru, zirvedeki devler arasında kimin kazanacağı. Binance, otomatik dönüştürme duyurusunun ardından önemli kazanımlar elde ettiği için Coinbase’in hamlesi dikkate değer. Ancak Binance hala USDT’yi listeliyor, çünkü en tartışmalı stabilcoin en köklü, tüm ekosistem için kesinlikle hayati ve bugüne kadarki en büyük likidite çifti olmaya devam ediyor.

Bunun iyi bir şey olduğunu düşünmüyorum, bu yüzden piyasanın gözünde USDC’nin burada bir hamle yaptığını görmek güzel.

Birkaç ay sonra pazar payını tekrar izlemek ilginç olacak. Hey, zaten çok geçmeden hepimiz muhtemelen CBDC’leri kullanıyor olacağız.

Diğer içeriklerimize de göz at!

[wpcin-random-posts]

Yorum yapın