medyauzmani.com

DeFi kripto büyümesi bir sonraki yükseliş trendine yol açabilir


  • Kripto para birimi sektörü, FTX çöküşü ve 2022 ayı piyasasının ardından büyük bulaşıcılıkla mücadele etmeye devam ediyor.
  • Merkezi olmayan protokollere kilitlenen toplam değer, kripto kışının ortasında önemli ölçüde düşmüş olsa da, DeFi hala pandemi öncesi seviyelerin üzerinde önemli bir büyüme gösteriyor.
  • Fiyat eyleminin ötesinde, DeFi ve NFT’ler benimsemeyi yönlendirmek için büyük bir potansiyel gösterdi.

Kripto kışının derinliklerinde, bir sonraki kripto para birimi hamlesinin nereden gelebileceğini tahmin etmek zor olabilir, ancak ipuçları kesinlikle oradadır.

Hangi varlıkların piyasadaki toparlanmaya öncülük edeceğini bilmek için henüz çok erken olsa da, bu ralliyi büyük ihtimalle başlatacak sektör DeFi olacak. FTX skandalının ardından yayılan piyasa rahatsızlığından muaf olmasa da, DeFi’nin üzerine inşa edildiği şeffaflık ve istikrar, suçlamaların ortasında sektörün takdirini kazandı.

DeFi’nin neden herhangi bir yakın piyasa toparlanmasının ön saflarında yer aldığını anlamak, buraya nasıl geldiğimizin bir özetini gerektiriyor.

Kış geldi

En son kripto para birimi ayı piyasası, aşırı spekülasyona dayanmaktadır. 2017’deki ICO patlaması, sonunda 2018’deki ICO çöküşüne yol açtı ve onunla birlikte Steam yazılım projelerini de düşürdü.

Bu kurs belirgin şekilde farklıydı. 2022’nin kripto kışı blockchain ile başlamadı — soğuk, daha geniş küresel ekonomiden esti.

Küresel ekonominin daha iyi günler gördüğünü söylemek abartı olmaz. Geleneksel finans ve merkezi sistemler, derin siyasi kötü yönetimle şiddetlenen bir dizi derin şokla sarsıldı.

Buna rağmen, kripto para birimleri geçen yıl trendi tersine çevirdi ve makro rüzgarlara dayandı. Sonunda, bitcoin fiyatı Kasım 2021’deki zirvesinden düşmeye başladı ve piyasa birkaç ay boyunca önce yavaş sonra hızla düşmeye başladı.

Düşen ilk büyük domino taşı Terra (LUNA) ve onun dolara sabitlenmiş stablecoin’i UST oldu. Ardından Celsius, Babel, CoinLoan, Three Arrows Capital, Voyager ve BlockFi geldi. Son zamanlarda, Sam Bankman-Fried, FTX ve Alameda, süreçte çok sayıda tali hasar olduğunu iddia ederek, düşenler listesine katıldı.

Aslında enfeksiyon, boğa koşusunun zirvesi sırasında zaten tüm kripto ekosisteminde yolunu bulmuştu. FTX, kanserin tüm boyutu keşfedildiğinde sadece bir ilahtı.

Bu enfeksiyon merkezidir.

Bir boğa koşusunun yüksekliği sırasında temelleri unutmak kolaydır. Para bol olduğunda, açgözlülük bir yer edinir ve kullanıcılar kayıtsız ve yumuşak hale gelir. Crypto Winter, kasvetli yansıma için bolca zaman sağlar.

Düşünülmesi gereken ilk ders en basit olanıdır: ademi merkeziyetçilik önemlidir. Onsuz sektör, ayakları kilden yapılmış CeFi liderleri kadar güçlü.

Merkezi finans, müşterilerin platforma güvenmesini ve liderlerinin doğru şeyi yapmasını ummasını gerektirir. Celsius ve FTX müşterilerinin de onaylayacağı gibi, kötü oyunculara duyulan bu güven boşa çıkarsa feci sonuçlar olabilir.

DeFi çok çalışıyor

Merkezi kripto platformları, bu yıl bir dizi çöküşle büyük zarar görebilir, ancak merkezi olmayan finans ilerlemeye devam ediyor. Merkezi olmayan protokollere kilitlenen toplam değer 41 milyar dolardır; bu, zirve seviyelerinden önemli bir düşüş, ancak yine de pandemi öncesi rakamlara göre önemli bir artış gösteriyor.

DeFi’nin devam eden dayanıklılığı, merkezi kripto para birimlerinin rezil başarısızlığıyla karşılaştırıldığında bir başarı öyküsüdür. DEX hacimleri rutin olarak günde 1,5 milyar doları aşarken, zincir üstü türevlere olan talep, nezaketsiz FTX’in çıkışıyla canlanıyor. GMX (Arbitrum) ve gTrade (Polygon), operasyon liderliğinde DeFi türevleri lideri dYdX’e katıldı.

Yılın başından bu yana, dYdX tamamen merkezi olmayan hale gelmek için çalışıyor. Versiyon 4’ün 2023’ün ikinci çeyreğinde piyasaya sürülmesi planlanıyor ve borsanın tamamen merkezi olmayan bir platforma dönüşmesine işaret edecek. dYdX zinciri, Tendermint mutabakat teknolojisi üzerine inşa edilecek ve borsanın Cosmos’a erişimini temsil edecek. Bu, dYdX’in “Tamamen merkezi olmayan, zincir dışı motor, sipariş defteri ve eşleştirme. “

FTX’in ölümü ve bunun sonucunda hem CeFi’yi hem de DeFi’yi etkileyen enfeksiyonla ilgili tüm aldatmacanın ortasında, Cosmos ekosistemi sessizce her zamanki gibi çalışmaya devam etti. Game of Chains olarak adlandırılan ve devam eden bir teşvik test ağı, doğrulayıcıların Zincirler Arası Güvenlik (ICS) çevresinde güven geliştirmelerine yardımcı olur.

Bu özellik kullanıma sunulduğunda, Cosmos Hub’ın güvenliği, birikmiş milyarlarca dolarlık ATOM’ların sağladığı güvenlik modelinden yararlanacak olan “tüketici zincirleri” ile paylaşmasına olanak tanıyacak.

Cosmos ekosistemindeki projeler de nakliye ile meşguldü. NFT ve DeFi varlıklarının alım satımına yönelik bir platform olan Loop Markets, ürünlerini hibe fonuyla desteklenen Juno üzerinde geliştiriyor. İlk çeyrekte Loop, Loop Dex’te yapılan IDO’ların yardımıyla Juno’da başlatılan yeni projeleri desteklemek için Eclipse Launchpad’i piyasaya sürecek.

Başka yerlerde, geliştiriciler Cosmos Interchain Foundation’a sahip oluşturulan Teknik Danışma Kurulu, toplumla güveni yeniden inşa etme, şeffaflığı geliştirme ve toplum katılımını sağlama çabalarının bir parçası olarak. Daha iyi yönetişim sunmaktan protokol güvenliğini iyileştirmeye kadar bu çabalar, Cosmos’un bir sonraki DeFi inovasyon dalgasını yönlendirmesi en muhtemel blok zinciri ekosistemi olarak konumlandırılmasına yardımcı oluyor.

NFT’ler gelişmeye devam ediyor

NFT’ler, büyük holdinglerin ortalama %75 değer kaybetmesiyle, bir yıl boyunca piyasadaki gerilemeden muaf olmadı. Ancak, fiyat hareketinden uzak durun, potansiyel ve amaç dolu bir sektör bulacaksınız.

Koleksiyon sahnesinin dışında, NFT’ler çok çeşitli amaçlar için kullanılabilir. Müzikten gayrimenkule, dijital kimliklere ve gayrimenkule (hem gerçek dünyada hem de metaverse), bu teknolojinin uygulamaları çok yönlüdür.

Müzik endüstrisinde müzisyenler, müziklerine değer katmak ve doğrudan telif hakkı ve yeniden satışlardan kazanmak için NFT’leri kullanır. Bu, aracıların bilet satma olasılığını ortadan kaldıran parti biletlerinin jetonlara dönüştürülmesi gibi kullanım durumlarını destekler. NFT’ler, kayıtları iyileştirmek ve denetimi daha basit hale getirmek için tedarik zincirlerinde de kullanılıyor. Takas edilemez belirteçler, gayrimenkul hakları ve perakende satış desteği gibi gerçek dünya mülklerinin sahipliğini kanıtlayabilir.

çözüm

Bu kripto kışının kökleri, merkezi yetkililerin kötü kararlarına dayanıyor. Son üç yılda, dünyanın dört bir yanındaki hükümetler ve merkez bankaları, finans dünyasının çok kötü koruyucuları olduklarını kanıtladılar.

Kötü karar üstüne kötü karar ekonomileri çökertti, işgücü piyasalarını harap etti ve fiat para birimlerinin değerini düşüren ve tüketicilerin satın alma gücünü aşındıran hiperenflasyonu teşvik etti.

Kripto para birimleri de zayıf merkezi planlamaya karşı bağışık değildi. Ulusal hükümetteki kötü kararlar, kripto para birimi endüstrisindeki kötü aktörler tarafından daha da kötüleştirildi. Borsalar, borç verenler ve risk sermayedarları dahil olmak üzere merkezi şirketler açgözlü hale geldi.

Bunun panzehiri ademi merkeziyetçiliktir. Merkezi olmayan platformlar daha geniş ekonomik güçlere karşı bağışık olmasa da, zorlamanın en kötü biçimleriyle başa çıkmak için daha donanımlı olduklarını kanıtladılar.

Ademi merkeziyetçilik ve ona bağlı olanlar, sonunda bu kıştan her zamankinden daha güçlü bir şekilde çıkacak.



Diğer içeriklerimize de göz at!

[wpcin-random-posts]

Yorum yapın