https://www.sporunuyap7.com/sitemap_index.xml
Haber Milyon dolarlık darbe! 22 yaşındaki çete liderinin lüks hayatı dikkat çekti

Milyon dolarlık darbe! 22 yaşındaki çete liderinin lüks hayatı dikkat çekti



Konya İl Emniyet Müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü, Konya Cumhuriyet Başsavcılığı’nın Türkiye’nin birçok ilinde farklı zamanlarda 23 bin kişinin telefonlarında kısa mesaj dolandırıcılığı yapan çetenin yakalanması için çalışma başlattı. Çetenin peşine düşen Konya Elektronik Polisi, GSM hattı üzerinden cep telefonuyla ödeme yapan 23 bin kişiden 14 bin 200’ünün çete lideri RR kodu yardımıyla vatandaşlara gönderdiği mesajlarla 9 bin kredi kartı bilgisinin tespit edildiğini ortaya çıkardı. Ulaşıldı ve başka hesaplara oradan da kripto hesaplara para aktarıldıktan sonra çete liderinin banka hesaplarına para aktararak bir milyon lira kar elde ettiği belirlendi.

22 yaşında çıkan çete lideri

Konya Siber Suçlar Şube Müdürlüğü tarafından 6 aylık takibin ardından Richie Rich Bilişim Sistemleri Kullanılarak Hırsızlık Suçları, Nitelikli Dolandırıcılık, Suçtan Kaynaklanan Malvarlığının Aklanması, Amaca Yönelik Teşkilatın Kurulması ve Yönetimi Konusunda Richie Rich başlıklı çalışma çerçevesinde Suç, 23-24 Ocak 2023 döneminde 5 ilçede. senkronize çalışma. Çete lideri Ramazan J. tutuklandı. 22 yaşındaki RR kod adlı kişi, HYDRA (Malware Dashboard) aktifken bir baskında suçüstü yakalandı. Eşzamanlı operasyonlarda çete üyesi oldukları şüphesiyle 14 kişi tutuklandı. Çete liderinin tutuklandığı adreste arama yapan ekipler, 49 cep telefonu, 52 banka/kredi kartı, 25 SIM kart, 12 dizüstü bilgisayar, 6 sabit disk, bilgisayar kasası, tablet, kamera ve çelik kasa buldu. Başkaları adına düzenlenmiş yeni tip kimlik, ehliyet ve şirket belgesi, 6 bin ABD doları fatura, 19 bin lira, 155 avro, 200 DKK nakit para, 47 ilaç hapı, 8,34 gram esrar, 1,9 gram tam set 10 3 adet dolu mermi ve 3 adet kılıç tipi kesici alet ve pasaport.

Öte yandan 13 yaşından beri yazılım işiyle uğraşan örgütün lideri 22 yaşındaki Ramazan Teş’in 17 yaşından beri yasa dışı işlerle uğraştığı, ilk sıralarda yer aldığı belirlendi. Türkiye’de 10 yasadışı hacker, kazandığı parayla lüks bir hayat yaşıyor.Bunu suç unsurundan milyonlarca lira elde etti. Operasyonda gözaltına alınan 15 zanlı, emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edildi. Zanlılardan çete lideri Ramazan J. Saha işçisi olduğu tespit edilen 9 kişi tutuklanarak cezaevine gönderilirken, 5 kişi adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

“Veri elde ederek dolandırıcılık işlemlerine karıştığı ortaya çıktı.”

Operasyonla ilgili bilgi veren Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü polis memuru Bingü Emre, “Konya İl Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü tarafından ortaklaşa yürütülen çalışmalar sonucunda Yaklaşık 6 ay süren Emniyet Müdürlüğü ve Cumhuriyet Savcılığı tarafından mahkûm edildi.Hacker dediğimiz zanlılar, vatandaşların verilerini ele geçirerek dolandırıcılık yapmakla suçlandı ve Afyonkarahisar şehir merkezinde gerçekleştirilen operasyonda, şüpheli, RR kod adlı şüpheliyi ortaya çıkarırken doğrudan dolandırıcılık faaliyetlerinde kullandığı HYDRA (Dashboard Malware) adlı bir pano üzerinde çalışırken meydana gelen baskın sonrasında suçüstü yakalandı. Türkiye Türkiye genelinde yaklaşık 14.200 mağdurun bu suçtan etkilenen vatandaş olduğu, 9.000 kişinin ise internet üzerinden cep telefonu veya banka hesaplarından giriş yaptığı tespit edilmiş olup, bu rakamla ilgili çalışmalar halen devam etmektedir. Onların, saha işçileri olarak bilinirler. Daha sonra bu fonları kripto hesaplara aktarıp dolar kanalı hesabı veya TL üzerinden kurum liderine aktararak, kurum lideri bu şekilde kara para aklamakta ve kendi hesabında kullanmaya başlamaktadır.”

Bilmediğimiz her bağlantıya tıklamamalıyız.

Vatandaşları siber suçlara karşı uyaran polis memuru Bingü Emre, “Bu nedenle vatandaşlarımız gördükleri hiçbir linke tıklamasınlar. Her dönem siber suçlarımızla ilgili profil çalışmaları ve araştırma geliştirme yapıyorlar ve ünlü linkleri hazırlıyorlar.” O dönem mesela “Kadına Şiddet Yok” linki.Bu mağduriyetlerin önüne geçmek için bilmediğimiz her linke tıklamamak lazım.Tıklanan linklerde telefonlarımıza veya telefonlarımıza virüs bulaştırıyorlar. giriş yaptığımız bilgisayarlardaki bilgiler. onu koyan virüs sayesinde her işlem zanlıların plakasına yansır. sonra bu vatandaşlar adına. bakiye kullanılır, çeşitli ödemeler yapılır. bu nedenle yapmayacağız. bilmediğimiz herhangi bir uygulamayı yükleyin, güvenliğini araştıracağız.”

Türkiye’de siber suçlarla mücadele sayfa 3 haberleri

Diğer içeriklerimize de göz at!

Yorum yapın