[ad_1]
Yakında kripto para dünyası en büyük zorluklardan biri biri oldu. Onlarla anılarınız olacak; birkaç ay önce Ülke (AY) Olay başladı ve kripto para birimi aniden değerinin yüzde 97’sini kaybedince piyasalarda büyük bir düşüş yaşandı. Bir sonraki adımda biraz kurtarma alışkanlık gördük.
Tüccarlar mola veriyor gibi görünse de piyasaları tersine çeviren yeni bir gelişme yaşandı. Bu kez, dünyanın en büyük kripto para borsalarından biridir. FTX görüntüleriilgili hikayelerden sonra para eksikliği. Olaylar piyasaları yeniden sarstı. Aynı şekilde bir yıl önce 70 bin dolarlık miktarını tartıştığımız Bitcoin de, 15 bin dolar geri döndü…
Peki ülkelerin bölünmesinin önemi neydi? Olaylar piyasaların düşmesine nasıl neden oldu?
Kripto para birimleri yayılmaya başladığında, “ademi merkeziyetçilik” herkesin dilindeydi. Şirketlerin önde gelen isimleri, herhangi bir banka veya hükümetle bağlantısı olmayan kripto para birimleri, geleceğin ekonomik modeli edeceğini söylemeye devam etti. Ama işte buradayız. Borsa spekülasyonları ve ardından gelen açıklamalar yatırımcıların milyarlarca dolar kaybetmesine neden oldu. Büyük borsada boğuldu…
Yani kripto para dünyasında merkeziyetçilikten bahsetmek şimdilik çok fazla. mümkün değil anlaşılan. Bunu da siz değerli okuyucularımıza veriyoruz. Daktilo 1984 web sitesinin genel yayın yönetmeni Ekonomist Enes Özkan’a sorduk. Ekonomistin bu konudaki yorumuna yakından bakalım.
Ademi merkeziyet tüm kriptolar için değildir. Bitcoin için!
Enes Özkan, yerinden yönetim kelimesi gerçekten düzgün kullanılmamış diyor ki. “Küreselleşme tartışmasını yaratan kripto para birimleri değil, Bitcoin’dir. Ayrıca, Bitcoin’in hisse dağılımı konusundaki tartışması hala devam ediyor. Alternatif bir finans ve ademi merkeziyet argümanı sunan Bitcoin hala burada!Özkan, “Buradaki asıl mesele şu. ve diğer kripto para birimleri uyumlu olduğu söyleniyor.
“Hız, uluslararasılaşma ve güvenlik… Tüm bunları başarmak kolay değil!”
İşbölümü kavramını anlamak teknik bilgilere erişim Özkan, kripto para birimlerinin hız, dağıtım ve güvenlik olmak üzere üç teknik özelliği aynı anda sağlaması gerektiğini söyledi. bu çok zor diyor ki. Bir finans uzmanının sözleriyle Bitcoin ve diğer kripto para birimlerinin nasıl çalıştığına daha yakından bakalım:
Bitcoin’ler birçok yer var. Bölünmenin anlamı budur. Bu nedenle transfer uzun sürüyor. Bu transfere birçok kişi katılıyor. Ayrıca Bitcoin tabanlı bir hizmet değiştirilemez. Bu bir güvenlik meselesi. Diğerlerinin farklı bir durumu var. Bu yüzden Bitcoin’i başkalarıyla değiş tokuş ediyoruz. karıştırmamak önemli.
Diğer kripto para birimlerinde farklı olaylar var. Bazıları hisse senedi gibi davranır, bazıları gerçek para gibi, bazıları tasarruf hesabı gibi ve bazıları da başka şeyler gibi. Tam da bu nedenle Bitcoin’i bir kripto para birimi, diğerlerini ise kripto varlık olarak tanımlamak doğru olacaktır. İşin bir de yeni yüzü var. bitcoin, para türü hakkında, yani ekonomiye dair yeni şeyler getirdi. Diğerleri yeni teknolojiler getirdi.
“En büyük sorun, sermaye tarafından üretilen kriptodur!”
Enes Özkan’a göre ademi merkeziyet tartışması Bitcoin ile ilgili olsa da asıl sorun şu: Ekip tarafından yayınlandı birkaç kriptoda. ünlü bir ekonomist, demokratik tartışmaya. bu şekilde görülmesi gerektiğini.
problemler, orta sınıf binalar ihraç ettikleri kripto varlıklarla ilgili. Genellikle kriptolar gruplar tarafından verilir. İşte “shitcoins”, “memecoins”, Dogecoin (DOGE) ve Shiba Inu (SHIB) gibi varlıklar. Örneğin, son zamanlarda FTX değişimi ile ilgili sorunlar. FTT adında bir kripto birimi vardı. Komisyonlar için fırsatlar sunar. FTX Group, FTT’yi sınırsız yayınlama hakkına sahipti. Bitcoin’de hatta Ethereum gibi çoğu kripto para biriminde böyle bir şey yok.
Olanlar hakkında endişelenmeli miyiz yoksa hala umut etmeli miyiz?
Türkiye’de Kripto para birimlerine yatırım yapan birçok kişinin olduğu bilinmektedir. Buna göre biz de yatırım yapıyoruz. ne bekliyor sorusunu sorduk”Gelecek için endişelenmeli miyiz yoksa iyimser mi olmalıyız?Ekonomist Enes Özkan’ın sorumuza yanıtı şöyle oldu:
Temel olarak Bunların her ikisi de. Öte yandan, bir dizi kısıtlama fiyatları aşağı çektiği için endişe kaynağı. Ek olarak, bu tür şeyler kriptoyu yönetmek isteyen devlet kurumlarını, uluslararası kuruluşları ve hükümetleri güçlendirir. Ellerine bir koz verir ve büyük yeniliklere kapıları kapatmamızı sağlayacak bir harekete dönüştürülebilir. Ama ben hala umudum var. Çünkü daha önce de söylediğim gibi mesele küreselleşme değil…
[ad_2]
Diğer içeriklerimize de göz at!
[wpcin-random-posts]
İlk Yorumu Siz Yapın